ROBECO Review

Bij ROBECO kun je beleggen in actief beheerde beleggingsfondsen

Inhoud

 

Introductie

Robeco is een van de oudste brokers van Nederland met een oprichtingsdatum van 1929. Robeco profileert zich als een betrouwbare en veilige broker die geen gekke dingen doet. Dat heeft geresulteerd in het feit dat deze broker 167 miljard euro aan vermogen in beheer heeft voor o.a. grote institutionele beleggers en pensioenfondsen.

Bij Robeco beleg je in actief beheerde beleggingsfondsen. Dit zijn fondsen die continu gemonitord en geüpdatet worden. Deze verschillen van zogenaamde indexfondsen die een bepaalde index fondsen. Bij Brand New Day beleg je bijvoorbeeld alleen in indexfondsen. Een beleggingsfonds bestaat uit verschillende beleggingen in bedrijven (aandelen) en/of overheden (obligaties). Doordat je tegelijkertijd in meerdere bedrijven belegt spreid je het risico.

 

Doelgroep ROBECO

Robeco richt zich op beleggers die op een veilige manier via actief beheerde fondsen hun vermogen willen laten groeien. Milieubewuste beleggers kunnen ook terecht bij deze broker dankzij hun duurzame fondsen. Je kunt ook een pensioen- of kindrekening openen.

 

Is ROBECO betrouwbaar?

Robeco staat bekend als een veilige broker. Online transacties worden goed gemonitord en kunnen alleen gedaan worden naar vooraf ingestelde bankrekeningen. Als er een verdachte transactie wordt gedetecteerd dan wordt deze telefonisch met je geverifieerd.

Robeco staat onder streng toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB). Het spaartegoed op je rekening wordt aangehouden bij de Rabobank. Dit zorgt ervoor dat je geld onder het depositogarantiestelsel valt, waardoor je spaartegoed tot €100.000 verzekerd is. Bekijk de vergelijkingspagina om de betrouwbaarheid van Robeco met andere fondsen brokers te vergelijken.

 

Beleggingsproducten

Je geld wordt net als bij Centraal Beheer belegd in actief beheerde beleggingsfondsen. Je kunt kiezen uit zogenaamde modelportefeuilles (van defensief tot offensief) of je selecteert fondsen naar keuze. Het fondsaanbod is zeer groot met meer dan 76 fondsen. Je hebt de keuze uit 48 aandelenfondsen, 17 obligatiefondsen en 11 mixfondsen. Dankzij de handige beleggingsfonds selector kun je de fondsen selecteren op dividend, duurzaamheid, grootte, top 5 beste prestatie of voorbeeldportefeuille. De rendementen van het afgelopen jaar variëren van -1,29% op het Robeco Global Total Return Bond Fund tot 65,30% op het RobecoSAM Smart Mobility Equities F EUR fonds.

Alle fondsen worden actief beheerd door experts van Robeco. Beleggen in deze beleggingsfondsen is daarom iets duurder dan beleggen in indexfondsen of ETF’s, maar het rendement kan mogelijk hoger zijn.

Met Robeco ONE (een van de vier beschikbare rekeningen) bepaal je je doel en je inleg, en de experts van Robeco doen de rest. Je laat je geld dus beleggen door een van de vier Robeco ONE varianten te kiezen. De varianten zijn hieronder weergegeven met het gemiddelde rendement sinds de start:

 • Robeco ONE Defensief – 4,5%
 • Robeco ONE Neutraal – 6,2%
 • Robeco ONE Offensief – 7,9%
 • Robeco ONE Duurzaam – 7,1%

In de afbeelding hieronder kun je het historische koersverloop zien van de vier varianten over de afgelopen vijf jaar.

Koersontwikkeling van de verschillende varianten van Robeco ONE

 

Rekeningen ROBECO

Robeco is de enige fondsenbroker, samen met Centraal Beheer, die naast een desktopplatform een mobiele app beschikbaar heeft. De mobiele app heeft een score van 3,3/5 in de Google Play Store. Bij het aanmaken van een account kun je kiezen uit de volgende rekeningen:

 • Robeco ONE: deze rekening valt onder “laten beleggen”. Leg geld in en kies een van de vier bovengenoemde profielen. Je kunt ook maandelijks automatisch een bedrag inleggen.
 • Robeco PLUS: deze rekening valt onder “zelf beleggen”. Met deze rekening bepaal je zelf in welke fondsen je belegt. Stel zelf je goed gespreide portefeuille samen en kies je eigen risico-rendement samenstelling.
 • Robeco KIDS: leg maandelijks een bedrag in voor je kind en kies een fondsvariant. Hiermee bouw je automatisch vermogen op voor bijvoorbeeld de studie van je kind. Let er wel op dat het geld rechtmatig aan je kind toebehoort wanneer hij of zij achttien wordt.
 • Robeco LIFE: bepaal je eigen einddatum en inleg en beleg automatisch geld voor je pensioen. Een voordeel van een pensioenrekening bij Robeco is dat je altijd in- of uit kunt stappen. Je hebt echter niet de fiscale voordelen zoals bij Brand New Day, waarbij je de inleg van je inkomen kunt aftrekken.
 

ROBECO tarieven

Robeco is iets duurder dan andere fondsbrokers omdat de fondsen actief beheerd worden. De kosten zijn als volgt:

 • Robeco ONE: 0,56% dienstverleningskosten per jaar. De fondskosten variëren van 0,60% voor de defensieve variant tot 0,79% per jaar voor de offensieve variant.
 • Robeco PLUS: 0,36% dienstverleningskosten en ongeveer 1% fondskosten per jaar afhankelijk van het fonds.
 • Robeco LIFE: 1,36% fonds- en dienstverleningskosten per jaar en 0,20% transactiekosten.

Voor telefonische transacties worden 0,35% transactiekosten gerekend. Bij Robeco ONE gelden voor online transacties geen transactiekosten. Ook gelden er geen transactiekosten bij een automatische maandelijkse inleg bij Robeco PLUS, LIFE en KIDS. Bij een random inleg worden 0,20% transactiekosten gerekend. De dienstverleningskosten nemen af bij hoge bedragen. Zo betaal je voor Robeco ONE 0,56% per jaar tot €100.000 en 0,40% over het meerdere. Bij Robeco PLUS betaal je 0,36% tot €25.000 en 0,24% over het meerdere tot €50.000 en 0,16% over het meerdere vanaf €50.000. Klik hier om naar de kostentool van Robeco te gaan om je verwachte kosten te berekenen.

Bekijk hieronder de som van de transactie- en stortingskosten van een aantal standaard transacties in (index)fondsen bij verschillende brokers. Ook is de som van de service fee en fondskosten weergegeven. Vergelijk de tarieven van andere brokers hier.

Aankoop:

Fondsen €1.000

Fondsen €10.000

Service fee + fondskosten €10.000

ROBECO

€0

€0

€136 p/j

Centraal Beheer

€3

€30

€60 p/j

Peaks

€0,40

€4

€81 p/j

DEGIRO

€0 – €3,90

€0 – €3,90

€50 – €220 p/j

Samenvatting

Robeco is een ervaren en betrouwbare aanbieder van een zeer groot aantal beleggingsfondsen. Met Robeco ONE laat je je vermogen eenvoudig beheren door een van de vier varianten te kiezen met een prima rendement. De kosten zijn iets hoger dan bij bijvoorbeeld Brand New Day, maar de fondsen worden actief beheerd waardoor het rendement mogelijk hoger is. De Robeco LIFE rekening is ideaal voor pensioenbeleggers omdat je je tussentijds eenvoudig kunt uitstappen.

per jaar*
Score 4,1/5
0

Aantal klanten: 50.000

Geldgarantie: €100.000

Trustpilot score: 3,7/5

Minimum storting: €50

Tarieven

Transactiekosten

Fondskosten

Service fee

Aantal fondsen

Modelportefeuilles

Fondstype

3/5 sterren

€0

0,60% – 0,76% p/j

0,56% p/j

76

4

Actieve fondsen

Klantenservice

Gebruiksgemak

4,0/5

4,5/5

*Geschatte jaarlijkse kosten bij €10.000 eenmalige inleg en €100 maandelijkse inleg.

Vergelijk ROBECO met andere brokers

Op de pagina met vergelijkingstabellen vergelijk je Robeco snel en makkelijk met alle andere fondsen brokers. Bij Brand New Day kun je alleen beleggen in indexfondsen, terwijl je bij Robeco en Centraal Beheer alleen belegt in actief beheerde beleggingsfondsen. Dit zorgt ervoor dat Robeco duurder is dan andere brokers, maar het rendement ligt mogelijk hoger. Centraal Beheer is wel iets goedkoper dan Robeco. Bij alle vier brokers kun je kiezen uit vooraf samengestelde modelportefeuilles, wat beleggen nog makkelijker maakt. Robeco en Centraal Beheer zijn de enige fondsenbrokers die naast een desktopplatform een mobiele app beschikbaar hebben.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.