Exporo Review

Bij Exporo heb je een ruime keuze vastgoedobjecten waarvan de aandelen eenvoudig binnen het platform verhandelbaar zijn

Inhoud

Introductie

Exporo is in 2014 opgericht in Duitsland en richt zich puur op beleggen in de vastgoedmarkt. Het hoofdkantoor is gevestigd in Hamburg. Bij Exporo werken 200 mensen. Ze hebben een Nederlandse helpdesk beschikbaar voor Nederlandse klanten en er zijn 2 projectmanagers die bouwprojecten in Nederland starten en begeleiden. Exporo heeft een licentie volgens KWG-Lizenz (34f) uitgegeven door de BaFin (toezichthouder voor de financiële markten in Duitsland). Exporo is ook gereguleerd bij de AFM.
Verwacht jaarrendement
0 %
Gefinancierde projecten
0
Geïnvesteerd kapitaal
0 mln

Het gemiddelde rendement van Exporo bedraagt ongeveer 4 tot 6% per jaar. Dit is iets lager dan het gemiddelde rendement van SynVest. Bij SynVest is de minimum inleg van €2.500 echter weer hoger. De volgende punten zijn uniek bij Exporo, en zul je niet bij andere (traditionele) vastgoedbrokers vinden:

  • Al vanaf €1.000 inleggen: het is uniek dat je in de vastgoedwereld een minimum inleg hebt van slechts €1.000. Hierdoor wordt investeren in vastgoed voor iedereen toegankelijk.
  • Binnen platform verhandelbaar: obligaties van projecten kunnen binnen Exporo’s platform verhandeld worden. De investeerder hoeft zijn belegging dus niet tot de vervaldatum aan te houden en kan zijn investeringen tussentijds verhandelen/liquideren.
  • Uitgebreide analyse: voordat je op het handelsplatform aandelen kunt kopen, wordt ieder vastgoedobject uitgebreid geanalyseerd door experts.
 

Doelgroep

De doelgroep voor Exporo zijn mensen die hun spaargeld willen spreiden om risico’s te verminderen en daarbij een bovengemiddeld rendement willen behalen. Iemand die altijd al professioneel in vastgoed wilde beleggen maar hiervoor niet het benodigde kapitaal had is de perfecte klant voor Exporo. Met een minimum inleg van slechts €1.000 is beleggen in vastgoed nu voor iedereen toegankelijk.

Klantervaringen en reviews

Op Trustpilot zijn slechts 145 reviews te vinden (7-2021) met een gemiddelde waardering van 4,2/5 sterren. Over het algemeen zijn de klanten positief. Een aantal negatieve reviews gaan over het feit dat klanten zeggen niet goed genoeg geïnformeerd te zijn over de risico’s van hun investering. Een aantal klanten wacht al een tijd op uitbetaling, veroorzaakt door de coronacrisis.

Waarin kun je bij Exporo beleggen?

Exporo opereert in de alternatieve retail investeringsmarkt en levert dus hoofdzakelijk diensten aan retailbeleggers. Geschatte waarde van de Nederlandse vastgoedmarkt ligt rond de tientallen miljarden euro’s. De vastgoedmarkt is onder te verdelen in de volgende onderdelen:

  • Woningen
  • Bedrijven
  • Utiliteitsgebouwen (ziekenhuizen etc.)
  • Infrastructuur
  • Speculatie (brokerage)
 

Hieronder kun je een paar actuele vastgoedobjecten bij Exporo zien. De jaarlijkse uitbetalingen en het verwachte totaalrendement worden rechts naast de afbeelding weergegeven. Je kunt zien hoeveel er al gefinancierd is, en welk soort vastgoedobject het is. Daaronder wordt de jaarlijkse huur weergegeven. Van elk vastgoedobject is een gedetailleerde webpagina te vinden, waarin je letterlijk alle benodigde informatie kunt vinden.

Beleggen in vastgoed...

Hoe werkt beleggen bij Exporo?

Ongeveer de helft van elk onroerend goed dat Exporo aanbiedt wordt gefinancierd door Exporo-investeerders en het restant met een banklening.

Wanneer een object wordt verhuurd, worden de lopende huuropbrengsten (1) hiervan gebruikt voor de uitbetaling van de kwartaaluitkeringen aan de investeerders (4). Als je via Exporo dus in een vastgoedobject belegt, krijg je elke 3 maanden een bedrag bij je rekening geschreven. De hoogte van deze kwartaaluitkering wordt bepaald door de betaling van kosten en eventuele aflossing van de banklening (2). Ook wordt het waarborgen van professionele ontwikkeling en het onderhoud van het onroerend goed (3) in mindering gebracht van de kwartaaluitkering.

Met Exporo profiteer je dus twee keer van bestaand vastgoed. Net als een eigenaar ontvang je regelmatig uitkeringen van de huurinkomsten en deel je mee in de waardestijging van het vastgoed.

Exporo handelsplatform

Het is uniek dat je bij het beleggen in vastgoed gebruikmaakt van een beleggingsplatform. Exporo heeft een eigen handelsplatform waar aandelen in vastgoed verhandeld kunnen worden. In tegenstelling tot bij concurrenten hoeft de investeerder niet te wachten tot de vervaldag van het aandeel of de obligatie, maar kan hij tussentijds zijn aandelen liquideren door deze aan een andere belegger te verkopen via het intern aangeboden handelsplatform.

Met de Exporo handelsplaats zijn investeringen in onroerend goed dus erg flexibel. Exporo-investeerders die al aandelen hebben in Exporo vastgoed kunnen hun aandelen dus te koop aanbieden op deze handelsplaats. Deze aandelen kunnen op hun beurt weer worden gekocht door andere Exporo-investeerders.

Verschil Exporo met traditioneel vastgoed

Met Exporo profiteer je net zoals een eigenaar van het vastgoed, maar wordt je investering vastgelegd d.m.v ´distributed digital ledger´ informatietechnologie. Exporo zegt dat hierdoor het vastgoed effectief wordt losgekoppeld van traditionele en hoge kosten zoals overdracht, administratie, bemiddeling, etc. In tegenstelling tot een vastgoedfonds met instapkosten en een fondsmanager, geeft Exporo jou volledige controle en informatie over je investering.

 

Samenvatting

Wil je dus met een kleine minimum inleg beleggen in de vastgoedmarkt, dan is Exporo de juiste broker voor jou. Uniek is dat je vastgoedaandelen tussentijds kunt verhandelen op het innovatieve handelsplatform van Exporo.

historisch rendement
Score 3,8/5
0 %

Aantal klanten: 34.000

Geldgarantie: n.v.t.

Trustpilot score: 3,8/5

Minimum storting: €500

Tarieven

Transactiekosten

Fondskosten

Service fee

Aantal fondsen

4,5/5 sterren

Onbekend

n.v.t.

€0

550 objecten

Klantenservice

Gebruiksgemak

4,0/5

3,5/5

Vergelijk Exporo met andere brokers

Gebruik de overzichtelijke vergelijkingstabellen om Exporo snel te vergelijken met SynVest, Reinvest24 en CORUM. Exporo biedt het laagste verwachte jaarrendement, maar met 5% is het alsnog vrij hoog. Ook uniek is dat de vastgoedaandelen binnen het platform verhandelbaar zijn, wat het liquideren van aandelen makkelijker maakt dan bij CORUM en SynVest. De risico’s zijn bij Exporo minder goed gespreid omdat je slechts in één of enkele vastgoedobjecten investeert.

historisch rendement
Score 4,4/5
0 %

Aantal klanten: 100.000

Geldgarantie: n.v.t.

Trustpilot score: 3,4/5

Minimum storting: €195

Tarieven

Transactiekosten

Fondskosten

Servicefee

Fondsen

4/5

12%uitstappen

€0

€0

Klantenservice

Gebruiksgemak

4,5/5

4,0/5

historisch rendement
Score 4,6/5
0 %

Aantal klanten: 14.000

Geldgarantie: n.v.t.

Trustpilot score: 3,6/5

Minimum storting: €2.500

Tarieven

Transactiekosten

Fondskosten

Servicefee

Fondsen

4,5/5

2,5%uitstappen

€0

€0

Klantenservice

Gebruiksgemak

4,5/5

4,5/5

historisch rendement
Score 4,2/5
0 %

Aantal klanten: 21.000

Geldgarantie: n.v.t.

Trustpilot score: 4/5

Minimum storting: €100

Tarieven

Transactiekosten

Fondskosten

Servicefee

Fondsen

4,5/5

1%uitstappen

n.v.t.

€0

90.objecten

Klantenservice

Gebruiksgemak

4,0/5

5,0/5

historisch rendement
Score 3,8/5
0 %

Aantal klanten: 34.000

Geldgarantie: n.v.t.

Trustpilot score: 3,8/5

Minimum storting: €500

Tarieven

Transactiekosten

Fondskosten

Servicefee

Fondsen

4,5/5

Onbekend

n.v.t.

€0

550.objecten

Klantenservice

Gebruiksgemak

4,0/5

3,5/5