Fresh Funds Review

Bij Fresh Funds kun je beleggen in een aandelenfonds, obligatiefonds en twee MKB-fondsen.

Inhoud

 

Introductie

Bij het Amsterdamse Fresh Funds kun je beleggen in actief beheerde beleggingsfondsen. Fresh is een merk dat hoort bij OHV BV. OHV is opgericht in 1932 en heeft inmiddels 50 specialisten in dienst die de fondsen en financiële markten in de gaten houden. De fondsen en activiteiten van Fresh Funds staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). 

Fresh Funds is een jong merk dat voor iedereen een geschikte beleggingsoplossing wil bieden. Van particuliere tot institutionele beleggers, van kleine tot grote vermogens, voor vermogensopbouwers tot pensioenbeleggers. Lees deze review om erachter te komen of Fresh Funds een geschikte broker is voor jou.

 

Doelgroep Fresh Funds

De doelgroep van Fresh Funds is breed. Ze willen zowel particulieren als institutionele beleggers aantrekken. De minimum inleg is met €1 erg laag waardoor ook kleine vermogens bij Fresh Funds kunnen beleggen. Je kunt alleen beleggen in aandelen-, obligatie- en MKB-fondsen waardoor het beleggingsaanbod beperkt is. Het is dus uitsluitend geschikt voor passieve beleggers die weinig omkijken willen hebben naar hun belegging.

 

Is Fresh Funds betrouwbaar?

Fresh Funds is een merk van OHV Institutional Asset Management BV (OIAM), wat een dochter is van OHV BV. OHV heeft sinds 1932 ervaring in het aanbieden van beleggingsoplossingen voor particulieren en institutionele beleggers. Fresh Funds staat onder toezicht van de AFM en DNB waardoor de broker goed gereguleerd wordt. De AFM heeft ook een vergunning verleend voor de drie beleggingsfondsen van Fresh Funds. Fresh Funds is een jong merk dat onder een betrouwbaar bedrijf met een goede naam valt. Je kunt er vanuit gaan dat je geld veilig belegd wordt bij Fresh Funds.

 

Fondsaanbod

Bij Fresh Funds kun je kiezen uit vier beleggingsfondsen die hieronder worden beschreven:

 • Fresh Dutch SME Fund: dit is een MKB leningenfonds waarmee je je vermogen spreid over verschillende sectoren, marktsegmenten, en regio’s om risico’s te beperken. Het verwachte jaarlijkse netto rendement is ongeveer 5%. De bedrijven die in aanmerking komen voor een lening uit het fonds worden zorgvuldig gescreend door specialisten. Er wordt geen geld geleend aan startende ondernemingen en er moet een positieve cashflow zijn. Verder wordt ook gekeken naar het verhaal en de mensen achter de onderneming. Je kunt maandelijks in- of uitstappen.
 • Fresh Closed SME Fund: dit is een MKB-fonds met een verwacht jaarlijks netto rendement van Euribor +5%. Met dit fonds beleg je in een gespreide portefeuille van MKB-bedrijven met goede marktposities en vooruitzichten. De looptijd van het gesloten fonds is 7 jaar. De minimum inleg bedraagt €100.000.
 • Fresh Fixed Income Fund: dit is een obligatiefonds met een gemiddeld aanvangsrendement van 5% per jaar. Met dit fonds beleg je mee in een gespreid mandje van leningen en obligaties met korte looptijden en een prima rendement. Het fonds bestaat uit 75% iShares Euro Aggregate Bond UCTIS ETF en 25% iShares Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETF. Er wordt geen minimum inleg gehanteerd en je kunt dagelijks in- en uittreden.
 • Fresh Essential Equity Fund: dit is een aandelenfonds met een gemiddeld rendement van 8,1% over de afgelopen 5 jaar. In dit fonds beleg je in maximaal 25 grote Noord-Amerikaanse en Europese bedrijven. Je aandeel in het fonds is dagelijks verhandelbaar.

 

Hoe werkt beleggen bij Fresh Funds?

Als je interesse hebt in een van de fondsen van Fresh Funds, dan meld je je aan via het digitale inschrijfformulier. Op dit formulier geef je aan met welk bedrag je wilt starten en in welke fondsen je wilt beleggen. Nadat je het formulier hebt verzonden ontvang je van Fresh Funds een stortingsinstructie. Je stort het geld vervolgens op de rekening van CACEIS, een van de oudste bewaarbanken van Europa. Tenslotte krijg je een bericht van CACEIS met daarin het aantal participaties dat je hebt aangekocht. Ook word je elke maand op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van het fonds middels een fondsenbericht.

 

Fresh Funds tarieven

De fondsen bij Fresh Funds worden actief beheerd door specialisten. Dit zorgt ervoor dat de kosten ook hoger zijn dan bij brokers zoals Brand New Day waarbij je belegt in indexfondsen. Fresh Funds probeert door actief beheer het rendement echter te verhogen. De kosten verschillen per fonds en zijn hieronder weergegeven.

Fresh Dutch SME Fund:

 • Lopende kosten: 1,25% per jaar
 • Uittredingskosten: 0,25%
 • Minimum inleg: €1

 

Fresh Closed SME Fund:

 • Aan/verkoopkosten: 0%
 • Lopende kosten: 0,97%
 • Minimum inleg: €100.000

 

Fresh Fixed Income Fund:

 • Aan-/verkoopkosten: 0,10%
 • Lopende kosten: 0,75%
 • Minimum inleg: €1

 

Fresh Essential Equity Fund:

 • Aan-/verkoopkosten: 0,10%
 • Lopende kosten: 1,25%
 • Minimum inleg: €1

Bekijk hieronder de som van de transactie- en stortingskosten van een aantal standaard transacties in fondsen bij verschillende brokers. Ook is de som van de service fee en fondskosten weergegeven. Vergelijk de tarieven van andere brokers hier. Bij DEGIRO kun je zonder transactiekosten en service fee beleggen in een kernselectie van 150 fondsen. Voor andere fondsen worden €3,90 transactiekosten en 0,2% servicekosten gerekend. De fondskosten bij DEGIRO bedragen 0,2% – 0,5% per jaar.

Aankoop:

Fondsen €1.000

Fondsen €10.000

Service fee + fondskosten €10.000

Fresh Funds

€0 – €1

€0 – €10

€75 – €125 p/j

Brand New Day

€0

€0

€50 p/j

Centraal Beheer

€3

€30

€60 p/j

Peaks

€0,40

€4

€81 p/j

Samenvatting

Fresh Funds is een van de weinige fondsenbrokers waar je kunt beleggen in actief beheerde fondsen i.p.v. indexfondsen. Hierdoor zijn de tarieven iets hoger dan bij andere brokers, maar het rendement daarom wellicht ook. Je belegt je geld bij een vertrouwde broker gereguleerd door de AFM en de DNB. Het fondsaanbod is met vier fondsen klein, maar wel gevarieerd. Uniek bij deze broker is dat je kunt beleggen in twee MKB-beleggingsfondsen die geld uitlenen aan het Nederlands midden- en kleinbedrijf.

per jaar*
Score 4,2/5
0

Aantal klanten: Onbekend

Geldgarantie: n.v.t.

Trustpilot score: Onbekend

Minimum storting: €1

Tarieven

Transactiekosten

Fondskosten

Service fee

Aantal fondsen

Modelportefeuilles

Fondstype

4/5 sterren

0% – 0,1%

€0

0,75% – 1,25% p/j

4

0

Actieve fondsen

Klantenservice

Gebruiksgemak

5/5

5/5

*Geschatte jaarlijkse kosten bij €10.000 eenmalige inleg en €100 maandelijkse inleg.

Vergelijk Fresh Funds met andere brokers

Op de pagina met vergelijkingstabellen vergelijk je Fresh Funds snel en makkelijk met alle andere fondsen brokers. Fresh Funds is iets duurder dan Brand New Day omdat de fondsen actief beheerd worden door specialisten. Er zijn geen modelportefeuilles beschikbaar terwijl dit bij alle andere brokers wel zo is. Je kunt kiezen uit vier fondsen waardoor het aanbod klein is. Je kunt echter wel kiezen uit twee MKB-fondsen wat bij andere brokers niet mogelijk is. Fresh Funds valt onder een broker met zeer veel ervaring en dankzij de DNB- en AFM-vergunning is het een broker waar je veilig kunt beleggen.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.