Beleggingsfondsen vergelijken

Vergelijk de beste beleggingsfondsen op rendement, kosten, betrouwbaarheid, fondssamenstelling en meer! Selecteer de beste fondsen broker met behulp van de vergelijkingstabellen en begin direct met passief beleggen.
0
per jaar*
Score 4,4/5
 • Transactiekosten: 0,04%
 • Service fee + fondskosten: €2 p/m + 0,68% p/j
 • 4 modelportefeuilles
 • Klantenservice 5/5
 • Gebruiksgemak 5/5
0
per jaar*
Score 4,8/5
 • Transactiekosten: €0
 • Service fee + fondskosten: 0,5% p/j
 • 5 modelportefeuilles
 • Klantenservice 5/5
 • Gebruiksgemak 5/5
0
per jaar*
Score 4,4/5
 • Transactiekosten: 0,3%
 • Service fee + fondskosten: 0,6% p/j
 • 4 modelportefeuilles
 • Klantenservice 5/5
 • Gebruiksgemak 5/5

Top 3 brokers voor beleggen in fondsen

Brand New Day, Centraal Beheer en Peaks zijn de drie beste brokers voor passief beleggen.

Deze drie fondsen brokers blinken uit in lage tarieven, hoge betrouwbaarheid en mogelijkheden zoals hieronder verder toegelicht. Bekijk de vergelijkingstabellen om alle brokers naast elkaar te vergelijken.

*Geschatte jaarlijkse kosten bij €10.000 eenmalige inleg en €100 maandelijkse inleg.

1. Brand New Day

Brand New Day is de beste broker voor beleggen in in beleggingsfondsen. Je kunt verschillende rekeningen openen zoals een pensioenrekening, kindrekening en ZZP-rekeningen. Als je eenmaal een account hebt aangemaakt kun je kiezen uit 5 beleggingsprofielen of modelportefeuilles. Deze modelportefeuilles variëren van zeer defensief tot zeer offensief. Het gemiddeld historisch rendement van deze portefeuilles varieert van 3,29% tot 9,32%.

Brand New Day is ook de goedkoopste broker om te beleggen in beleggingsfondsen. Je betaalt slechts 0,34% service fee per jaar en 0,16% fondskosten. Brand New Day is een betrouwbaar Nederlands bedrijf met een gebruiksvriendelijke website.

Lees hier de review van Brand New Day voor meer informatie, of bezoek de website.

 

2. Centraal Beheer

Centraal Beheer is een betrouwbare fondsen broker waarmee je goedkoop kunt beleggen in actief beheerde beleggingsfondsen. Bij Brand New Day daarentegen beleg je in passieve indexfondsen. De fondskosten zijn met 0,60% per jaar daarom iets duurder. Je betaalt daarnaast nog 0,30% aankoopkosten wanneer je belegt in modelportefeuilles of zogenaamde mixfondsen. Je kunt kiezen uit 4 mixfondsen van voorzichtig tot zeer ambitieus. Deze mixfondsen van Centraal Beheer hebben een rendement van 5,81% tot 13,14% per jaar.
 

Bij Centraal Beheer is beleggen transparant en overzichtelijk. Je houd slechts 1 rekening aan waarmee je je geld investeert. Je krijgt nu €65 gratis bij €500 inleg. Bekijk hier de actie.

Lees voor meer informatie hier de review, of bezoek de website van Centraal Beheer.

 

3. Peaks

Peaks is een ideale fondsen broker om te beginnen met beleggen. Deze mobiele app is vooral bekend geworden vanwege het beleggen met wisselgeld. Peaks is iets duurder dan andere fondsen brokers omdat je flexibel en met erg kleine bedragen kunt beleggen. Vanaf €1,99 p/m + 0,5% per jaar kun je beleggen in een van de vier portfolio’s. Je kunt een ‘Compleet’ of ‘Premium’ account afsluiten vanaf €2,99 p/m. Met zo’n account kun je in meerdere portfolio’s tegelijk beleggen.

Je kunt kiezen uit vier portfolio’s van voorzichtig tot avontuurlijk. De portfolio’s hebben een gemiddeld historisch rendement van 3,8% tot 5,5%. Dit rendement is lager dan gemiddeld voor beleggen in modelportefeuilles.

Lees de review van Peaks voor meer informatie, of bezoek de website.

 

Waarom beleggen in fondsen?

Je hebt er dus voor gekozen om passief te beleggen in fondsen. Je hebt gelezen of gehoord dat het verstandig is om geld te beleggen, maar je hebt geen idee waarin? Dan zijn beleggingsfondsen of mandjes van beleggingsfondsen (modelportefeuilles) de beste optie voor jou.

Je kunt actief beleggen in aandelen en ETF’s als je zelf marktonderzoek wilt doen. Vergelijk hier alle aandelen brokers.

Bij bijna al onze geselecteerde fondsen brokers selecteer je eenvoudig een risicoprofiel (defensief-neutraal-offensief). Vervolgens kies je de hoogte van het bedrag dat je wilt investeren. De fondsen broker verdeelt het bedrag dan automatisch over de beleggingsfondsen die horen bij het geselecteerde beleggingsdoel of risicoprofiel. Je geld wordt belegd en je hebt er geen omkijken meer naar. Het is immers een lange termijn belegging. 

Het enige wat je nu moet doen is een fondsen broker selecteren die aan je eisen voldoet. Op deze pagina vergelijk je alle brokers o.b.v. hun beleggingsfondsen op rendement, kosten, betrouwbaarheid, fondsaanbod en meer. Maar eerst wat meer informatie over modelportefeuilles en hoe deze manier van beleggen precies werkt.

 

Beleggen in modelportefeuilles

Bij bijna alle fondsen brokers op deze pagina kun je beleggen in modelportefeuilles. Centraal Beheer noemt deze modelportefeuilles mixfondsen, Peaks noemt het portfolio’s en ROBECO noemt het voorbeeldportefeuilles. Brand New Day noemt het gewoon modelportefeuilles.

Modelportefeuilles zijn mandjes van indexfondsen of actief beheerde fondsen die zijn samengesteld door de betreffende broker. Deze samenstellingen van beleggingsfondsen variëren van defensief tot offensief. Bij een defensieve modelportefeuille heb je doorgaans een laag rendement en een laag risico. Bij een offensieve modelportefeuille heb je meestal een hoger rendement maar loop je ook meer risico.

Dankzij deze modelportefeuilles hoef je je niet te verdiepen in onderliggende fondsen en aandelen. Je kiest simpelweg een portefeuille die past bij jou beleggingsstrategie. Een groot voordeel van beleggen in modelportefeuilles is dat je vermogen minder risico loopt omdat je gespreid belegt.

Kosten en tarieven

Vergelijk de instapkosten en uitstapkosten van de beleggingsfondsen. Daarnaast zijn de fondskosten en service fee duidelijk vergeleken.

Trustpilot score en betrouwbaarheid

Vergelijk de Trustpilot scores en bekijk door welke instanties de fondsen brokers gereguleerd worden. Zo zorg je ervoor dat je veilig in fondsen belegt.

Aanbod beleggingsfondsen

In hoeveel beleggingsfondsen en modelportefeuilles kan ik beleggen? Kom erachter of je in obligatie- en aandelenfondsen kunt beleggen. Worden de beleggingsfondsen actief beheerd, of zijn het indexfondsen?

Rendement van de fondsen

Wat is het gemiddelde rendement van de modelportefeuilles bij de verschillende brokers? Kies een portfolio met een rendement en een risiconiveau die bij jou past.

Beleggingsfondsen vergelijken

Op deze pagina zijn alle fondsen brokers met hun beleggingsfondsen uitgebreid vergeleken op rendement, kosten, betrouwbaarheid en fondsaanbod. Bekijk de vergelijkingstabellen om al het overige, zoals stortingsmogelijkheden te vergelijken.

Promoties en aanbiedingen

Bij de volgende fondsen brokers krijg je een bonus of een korting als je een account aanmaakt. Wij scannen continu alle actuele aanbiedingen en acties. Zo profiteer je altijd maximaal bij het openen van een account. Momenteel hebben Centraal Beheer, Peaks en Saxo Bank interessante aanbiedingen. Let er op dat je bij Saxo Bank niet kunt beleggen met modelportefeuilles.

In welke beleggingsfondsen kan ik beleggen?

Aanbod beleggingsfondsen vergelijken

Bij Brand New Day, Centraal Beheer, Peaks en ROBECO kun je beleggen in modelportefeuilles. Dit zijn mandjes van fondsen die zijn samengesteld door de broker. Deze modelportefeuilles variëren van defensief tot offensief. Een defensieve modelportefeuille heeft vaak een laag rendement met een laag risico op verlies. Een offensieve modelportefeuille heeft doorgaans een hoger rendement, maar je loopt ook meer risico op verlies.

Broker

Brand New Day

Centraal Beheer

Peaks

ROBECO

Fresh Funds

MEXEM

FXFlat

Easybroker

Saxo Bank

DEGIRO

Scalable Capital

Model portefeuilles

5

4

4

4

0

0

0

0

0

0

0

Fondsen

14

3

16

76

4

31.500

40.000

Onbekend

3.600

1.000

2.000

Brand New Day heeft vijf modelportefeuilles. Bij Centraal Beheer kun je met Gemaksbeleggen kiezen uit vier mixfondsen en bij Peaks heb je de keuze uit vier portfolio’s. ROBECO biedt de keuze uit vier voorbeeldportefeuilles. Wanneer je belegt met modelportefeuilles is het minder van belang om te weten of je in obligatie- of aandelenfondsen belegt. Je kiest namelijk simpelweg een risicoprofiel dat bij je past.

 

Passieve of actieve fondsen

Bij alle brokers kun je er echter ook voor kiezen om in individuele fondsen te beleggen. Bij Brand New Day en Peaks kun je kiezen uit indexfondsen oftewel passieve fondsen. Bij Centraal Beheer, ROBECO en Fresh Funds beleg je in actief beheerde beleggingsfondsen oftewel actieve fondsen.

Passieve fondsen hebben als doel om tegen lage kosten te beleggen met een rendement dat gemiddeld is voor de markt. Passieve fondsen heten ook wel indexfondsen omdat ze vaak een bepaalde index (zoals Euronext) volgen. Indexfondsen bootsen een volledige index na door alle effecten in de betreffende index aan te houden met de juiste verhouding m.b.t. de weging in de index. De fondssamenstelling wordt dus alleen aangepast als de samenstelling van de index verandert. Hierdoor blijven de fondskosten op een laag niveau.

Beheerders van actieve fondsen proberen zo’n index te verslaan door continu marktonderzoek te doen en op basis daarvan aandelen in het fonds aan te kopen of te verkopen. De kosten voor het beleggen in actieve fondsen zijn hoger dan bij passieve fondsen omdat deze beheerd worden door experts. Volgens veb.net halen passieve fondsen gemiddeld genomen een hoger rendement dan actieve fondsen. Vooral vanwege de hogere beheerkosten van actieve fondsen. Deze kosten drukken het rendement van actieve fondsen.

 

Obligatiefonds of aandelenfonds

Bij alle brokers kun je kiezen uit obligatiefondsen en aandelenfondsen. Obligatiefondsen bestaan uit effecten van bedrijven, overheden en semioverheden. Aandelenfondsen bestaan uit aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Vaak kun je kiezen uit verschillende obligatie- of aandelenfondsen. De fondsen zijn dan toegespitst op verschillende sectoren, geografische regio’s of thema’s.

Obligatiefondsen lopen een lager risico op verlies dan aandelenfondsen omdat ze in effecten beleggen die minder gevoelig zijn voor economische schommelingen. Aandelen daarentegen zijn meer conjunctuurgevoelig.

Bij Fresh Funds, MEXEM, FXFlat, Easybroker, Saxo Bank, DEGIRO en Scalable Capital kun je niet in modelportefeuilles beleggen. Je moet dus zelf de fondsen selecteren. Het fondsaanbod is echter een stuk groter dan bij de gespecialiseerde fondsenbroker. Je hebt wel meer kennis nodig van beleggen om het juiste beleggingsfonds te kiezen.

Welk beleggingsfonds heeft het hoogste rendement?

Rendement beleggingsfondsen vergelijken

Je wilt een zo hoog mogelijk rendement behalen en zo weinig mogelijk risico lopen op je belegging. Door te beleggen in modelportefeuilles kun je een portefeuille kiezen die past bij je beleggingsstrategie en gewenste risicoprofiel. Voor een lager gemiddeld rendement met minder risico kies je een defensieve portefeuille. Voor een hoger rendement met meer risico kies je een offensieve portefeuille.

In onderstaande tabel zijn de gemiddelde historische rendementen van de modelportefeuilles van alle brokers weergegeven. Centraal Beheer heeft het hoogste rendement omdat deze fondsen actief beheerd worden. De kosten bij Centraal Beheer zijn echter ook iets hoger. Brand New day heeft ook goede rendementen tot bijna 10% voor de offensieve modelportefeuille. Peaks heeft voor de offensieve of avontuurlijke portfolio het laagste gemiddelde rendement van 5,5%. 

Klik op de link om de rendementen van de individuele beleggingsfondsen te vergelijken. De beleggingsfondsen van Centraal Beheer en Brand New Day behalen hogere rendementen dan de fondsen van Peaks en ROBECO.

Broker

Centraal Beheer

Brand New Day

Peaks

ROBECO

Defensief

5,8%

3,3%

3,8%

4,5%

 

Neutraal

9,9%

6,3%

4,3%

6,2%

Offensief

16,9%

9,3%

5,5%

7,9%

In- en uitstapkosten, fondskosten en service fee

Bij beleggen in fondsen betaal je soms in- en uitstapkosten. Als je vaak van fonds verandert is het belangrijk om naar deze transactiekosten te kijken.

Daarnaast betaal je vaak fondskosten en servicekosten. Fondskosten dekken het beheer en management van een beleggingsfonds. De fondskosten zijn vaak een bepaald percentage per jaar en zijn verrekend in de koers van het fonds. Servicekosten of bewaarloon zijn ook een bepaald percentage per jaar en betaal je aan de broker. Meestal worden de service kosten van je belegging of je cashtegoed afgeschreven.

Kosten vergelijking

Hieronder zijn de tarieven van alle fondsenbrokers met elkaar vergeleken. Zo kies je eenvoudig de broker die voor jou het goedkoopst is. Je kunt zien wat de transactiekosten zijn bij een transactie van €10.000.

Daarnaast wordt de som van de service fee en de fondskosten weergegeven bij een portfolio waarde van €10.000. De bovenste vijf brokers zijn gespecialiseerde fondsen brokers waar je in modelportefeuilles kunt beleggen. Bij de andere brokers kun je niet in modelportefeuilles beleggen maar wel in losse fondsen en aandelen.

Tarieven vergelijken voor beleggen in beleggingsfondsen

Kosten vergelijken beleggingsfondsen

Fondsen
broker

Brand New Day

Centraal Beheer

Peaks

Fresh Funds

ROBECO

Scalable Capital

DEGIRO

MEXEM

FXFlat

Easybroker

Saxo Bank

Transactiekosten
€10.000

€0

€30

€4

€0 – €10

€0

€0 – €0,99

€0 – €3,90

€10

€0 – €4,95

€0 – €12

€15

Service fee + fondskosten €10.000

€50 p/j

€60 p/j

€81 p/j

€75 – €125 p/j

€136 p/j

€0 – €4,99 p/j

€50 – €220 p/j

€0

€0

€0

€13,50 p/m

Transactiekosten fonds

€0

0,3%

0,04%

0% – 0,1%

€0

€0 – €0,99

€0 – €3,90

0,1% min. €5

€0 – €4,95

0% – 0,12%

0,15% min. €8

Fondskosten (algemeen)

0,15% – 0,17% p/j

0,6% p/j

0,15% – 0,22% p/j

€0

0,60% – 0,76%

Onbekend

0,5% – 2% p/j

Onbekend

Onbekend

Onbekend

Onbekend

Service
fee

0,34% p/j

€0

€1,99 p/m + 0,5% p/j

0,75% – 1,25% p/j

0,56% p/j

€0 – €4,99 p/m

0% – 0,2% p/j

€0

€0

€0

€3,50 + 0,01% p/m

Bij Brand New Day zijn de tarieven voor beleggen in fondsen erg laag. Je betaalt geen instapkosten en uitstapkosten. Voor modelbeleggen betaal je 0,34% service kosten en 0,15% – 0,17% fondskosten per jaar.

De volgende goedkope broker is Centraal Beheer. Bij deze broker beleg je in actief beheerde beleggingsfondsen waardoor de fondskosten met 0,60% hoger zijn dan gemiddeld. Je betaalt 0,30% aankoopkosten, maar je betaalt geen uitstapkosten. Ook het switchen van mixfonds is gratis.

Peaks is de enige broker waar je maandelijks een vast bedrag aan service fee betaalt. Je betaalt minimaal €0,99 per maand. Daarbij betaal je 0,50% service kosten per jaar over je belegde vermogen. Als je meerdere portfolio’s tegelijk wilt aanhouden betaal je minimaal €1,99 p/m. Je betaalt dus geen in- of uitstapkosten.

Ook ROBECO is iets duurder dan andere brokers omdat je belegt in actief beheerde fondsen. Voor ROBECO ONE betaal je 0,56% servicekosten en ongeveer 0,70% fondskosten.

Let erop dat je bij de volgende brokers niet kunt beleggen in modelportefeuilles.

Bij Fresh Funds betaal je 0% aankoopkosten voor het Fresh Closed SME Fund. Voor het Fresh Fixed Income Fund en Fresh Essential Equity Fund betaal je 0,10% aan- en verkoopkosten. De lopende kosten variëren van 0,75% tot 1,25% per jaar. Fresh Funds is duurder dan andere brokers omdat je belegt in actief beheerde fondsen. Deze worden beheerd door experts van Fresh Funds zelf.

De transactiekosten bij Scalable Capital variëren van €0 – €0,99. Dit heeft ermee te maken dat transacties bij een spaarplan helemaal gratis zijn. Beleg je afzonderlijk van een spaarplan, dan betaal je €0,99 per transactie. Het verschil in servicekosten heeft te maken met de verschillende tariefplannen die Scalable Capital biedt.

Bij DEGIRO betaal je voor een kernselectie van 150 fondsen geen transactiekosten. Voor andere fondsen wordt €3,90 transactiekosten en 0,2% servicekosten gerekend. De fondskosten bedragen 0,2% – 0,5% per jaar. Bij FXFlat betaal je bij een selectie van 8.300 fondsen geen transactiekosten. Voor de overige fondsen betaal je €4,95. Ook bij Easybroker geldt voor duizenden fondsen gratis transactiekosten.

De fondskosten bij de brokers waar “onbekend” bij staat zijn niet duidelijk te achterhalen. De fondskosten zijn namelijk al in de koers van het fonds verrekend. Meestal bedragen de fondskosten minimaal 0,3% tot maximaal 2% per jaar. De fondskosten zijn bij de bovenste vijf gespecialiseerde fondsen brokers waarschijnlijk lager dan bij de overige brokers. Lees de reviews van de brokers voor een meer gedetailleerde beschrijving van de tarieven.

Waar beleg je goedkoop in beleggingsfondsen?

Brand New Day

Bij Brand New Day kun je het goedkoopst in beleggingsfondsen beleggen. Je betaalt geen in- en uitstapkosten. Bij Brand New Day betaal je slechts 0,50% fonds- en servicekosten.

Centraal Beheer

Centraal Beheer is de goedkoopste broker waarbij je kunt beleggen in actieve beleggingsfondsen. Deze fondsen worden actief beheerd en geüpdatet waardoor de fondskosten hoger zijn. Ook bij Fresh Funds kun je redelijk voordelig beleggen in actief beheerde fondsen.

Welke fondsen broker is het betrouwbaarst?

Betrouwbaarheid beleggingsfondsen vergelijken

De betrouwbaarheid van de broker is een van de belangrijkste punten voor het selecteren van een beleggingsfonds. Wordt de broker goed gereguleerd en zorgt de broker goed voor zijn klanten? Om de betrouwbaarheid van fondsen brokers te bepalen is hieronder weergegeven door welke autoriteiten de brokers gereguleerd worden. Daaronder is de Trustpilot score weergegeven. Deze score geeft een indicatie voor de behulpzaamheid van de klantenservice. Ook geeft het weer of het beleggingsplatform vaak te maken heeft met storingen en hacks.

Door welke autoriteiten worden de brokers gereguleerd?

De meeste fondsen brokers worden gereguleerd in Nederland en worden dus gecontroleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De overige brokers worden door een soortgelijke financiële controle autoriteit in een ander Europees land gecontroleerd. De vijf gespecialiseerde fondsen brokers worden gereguleerd door de AFM wat voor een extra stukje zekerheid zorgt.

Trustpilot score

MEXEM, FXFlat en DEGIRO hebben met meer dan 4/5 sterren de hoogste Trustpilot score. Ook Brand New Day heeft met 3,9/5 sterren een hoge score. Je kunt ervan uitgaan dat je goed geholpen wordt en dat je geen last hebt van niet-werkende platformen. Verder hebben Easybroker en Peaks ook goede beoordelingen. ROBECO met 1,5/5 sterren een erg lage beoordeling. Klanten klagen dat de klantenservice slecht bereikbaar is of dat het aanmaken van een account moeizaam verloopt. Van Fresh Funds en Centraal Beheer zijn geen Trustpilot scores bekend. Over het algemeen worden deze brokers positief beoordeeld door reviews op het internet.

Brokers met een pensioenrekening

Bij Brand New Day, Centraal Beheer, ROBECO, DEGIRO en Saxo Bank kun je met behulp van een speciale pensioenrekening een lijfrente-uitkering creëren. Met een pensioenrekening bouw je een pensioenvermogen op door te beleggen in beleggingsfondsen. Modelportefeuilles gebaseerd op fondsen zijn ideaal om een vermogen voor later op te bouwen dankzij het stabiele rendement. Je belegging wordt gespreid waardoor risico’s laag blijven. Ook heb je er weinig omkijken naar. Beleggen voor een aanvullend pensioen heeft een aantal voordelen:

 • Het geld wat je stort op je pensioenrekening mag je aftrekken van je inkomen.
 • Je betaalt geen vermogensbelasting over het geld op je pensioenrekening.

 

Bij de brokers hiernaast kun je een speciale pensioenrekening openen. Brand New Day heeft een pensioenrekening met lage kosten. Het openen van een account bij Brand New Day is erg makkelijk. Ook Centraal Beheer, DEGIRO en Saxo Bank bieden een pensioenrekening. Lees de review of bezoek de website voor meer informatie.

Vergelijkingstabellen fondsen brokers

Vergelijk de brokers met de beste beleggingsfondsen snel en makkelijk met behulp van vergelijkingstabellen. De sterrenscore (1-5) geeft aan hoe goed de broker over het algemeen scoort. De fondsen brokers zijn vergeleken op de meest belangrijke punten zoals fondsaanbod, rendement, kosten, betrouwbaarheid, klantenservice, betaalmogelijkheden etc. Bovenaan zijn de zwakke en sterke punten van alle fondsen brokers in een oogopslag te zien.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.

Veelgestelde vragen beleggingsfondsen – FAQ

Er zijn veel verschillende manieren om te beleggen in beleggingsfondsen. Deze pagina focust vooral op beleggen in fondsen d.m.v. modelportefeuilles. Op deze manier is beleggen laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Je hebt geen kennis over financiële markten nodig. Hieronder staan een aantal vragen en antwoorden om beleggen in fondsen verder te verduidelijken.

Een beleggingsfonds is een mandje van van financiële producten die betaalt wordt door de investerende beleggers van het fonds. Elke belegger bezit zo met een klein aandeel van het fonds meerdere verschillende financiële producten. Het is een ideale manier om je belegging te spreiden over verschillende aandelen of obligaties.

Beleggingsfondsen zijn ideaal als je gespreid wilt beleggen met een stabiel rendement en weinig risico. Beleggingsfondsen kunnen bestaan uit een groot aantal aandelen of obligaties. Je belegt dus tegelijkertijd in meerdere effecten.

Aandelen lopen meer risico op verlies maar kunnen ook een hoger rendement opleveren. Het is belangrijk dat je vooraf goed onderzoekt in welke aandelen je wilt beleggen. Enige financiële kennis is dus nodig. Bij beleggen in fondsen is minder marktkennis vereist.

Actieve fondsen worden beheerd door beleggingsexperts en proberen een hoger dan gemiddeld rendement te behalen. De beheerkosten zijn daarom hoger dan bij passieve fondsen.

Passieve fondsen zijn samengesteld uit effecten van een bepaalde index. Het rendement van het passieve fonds is gelijk aan het rendement van de index. Een passief fonds heet daarom ook wel indexfonds.

Een Exchange Traded Fund (ETF) lijkt veel op een indexfonds. Een ETF kan echter de hele dag worden verhandeld, terwijl een beleggingsfonds alleen aan het einde van de dag kan worden verhandeld. Zowel ETF’s als indexfondsen volgen een bepaalde index. ETF’s zijn alleen makkelijker verhandelbaar en transparanter dan indexfondsen. Indexfondsen zijn juist wat stabieler en lopen minder risico op verlies.

Obligatiefondsen lopen beperkt risico op verlies omdat ze bestaan uit obligaties van bedrijven en overheden. Overheden komen hun verplichtingen over het algemeen altijd na.

Aandelenfondsen bestaan uit aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Aandelenfondsen hebben gemiddeld een hoger rendement dan obligatiefondsen, maar lopen ook meer risico op verlies.