Freedom24 Review

Bij Freedom24 heb je de unieke mogelijkheid om aandelen te kopen tegen IPO prijs

Inhoud

 

Introductie

Het online platform Freedom24.com is een project van Freedom Finance Europe Ltd. Dit is de Europese dochteronderneming van Freedom Holding Corp. Freedom Holding Corp is op Nasdaq genoteerd met een marktkapitalisatie van 3,4 miljard euro. Het bedrijf is opgericht in 2008 en heeft 103 kantoren wereldwijd met in totaal 2500 medewerkers. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 450.000 klanten wereldwijd die in ruim 1.000.000 handelsproducten kunnen beleggen.

Je kunt beleggen in aandelen, ETF’s, obligaties, futures, opties. Uniek bij deze broker is dat je aandelen kunt kopen tegen IPO-waarde (Initial Public Offering). Dit zijn eerste uitgiftes van aandelen van een bedrijf op de beurs. Een aandeel kopen voor IPO prijs kan zeer rendabel zijn maar kent ook risico’s. Ontdek in deze review of deze broker geschikt is voor de aanschaf van aandelen voor IPO prijs.

 

Doelgroep Freedom24

Uniek bij deze broker is dat het particulieren de mogelijkheid biedt om investeringen te doen in aandelen voor hun originele prijs tijdens beursintroductie. Verder is er een groot productaanbod en beschikt het platform over geavanceerde functies. Dit maakt deze broker ook geschikt voor ervaren beleggers. Het platform is echter makkelijk in gebruik en beleggers kunnen kiezen uit vier tarievenpakketten wat deze broker ook een goede optie maakt voor beginners. De eerste 30 dagen betaal je 0% commissie waardoor je het platform gratis kunt uitproberen.

Klantervaringen en reviews

Freedom Finance Europe heeft op Trustpilot een uitstekende beoordeling van 4,4 van 5 sterren. Het aantal reviews is met 92 aan de lage kant. Deze broker is op Trustpilot een geverifieerd bedrijf. Sinds de lancering in Nederland lijken er echter wel een aantal opvallend positieve reviews te zijn geplaatst in gebrekkig Nederlandse taal. 

De negatieve reviews komen uit de eerste helft van dit jaar en laten weten dat je voorzichtig moet zijn in het deelnemen van IPO investeringen. Je krijgt vrijwel nooit je totaal aantal gewenste aandelen. Ook klagen klanten over de withdrawal fee van €7.

Is Freedom24 betrouwbaar?

Freedom Finance Europe wordt gereguleerd door de VS (SEC) en de EU (BaFin en CySec (sinds 2015). Deze broker beschikt niet over een AFM-vergunning, maar wordt binnen Europa dus gereguleerd door de BaFin en CySec. Het heeft kantoren in Cyprus, Berlijn, Madrid, Frankrijk en Athene. Freedom Finance Europe Ltd is een transparante en betrouwbare effectenmakelaar, volledig in overeenstemming met de MiFID II (een wetgevingskader met hoge beschermingsniveaus voor beleggers). De effectenmakelaar is ook een direct lid van het toelatingscomité van Euroclear Bank en heeft een “A” (erg laag risico) kredietbeoordeling door CreditSafe.

Bij faillissement van dit bedrijf zijn de klanttegoeden verzekerd tot een bedrag van €20.000. De aandelen die je via het platform koopt komen daadwerkelijk op uw naam te staan en behoren dus aan u toe. Bekijk de vergelijkingspagina om de betrouwbaarheid van Freedom24 te vergelijken met andere brokers.

 

Beleggingsproducten

Bij deze broker kun je beleggen in aandelen, ETF’s, obligaties, futures, opties op 15 verschillende beurzen. Je hebt toegang tot de belangrijkste Amerikaanse, Aziatische en Europese beurzen (NASDAQ, NYSE, CME, HKEX, LSE, Deutsche Börse). Daarnaast kun je nieuwe aandelen kopen tegen hun IPO waarde. Er zijn in totaal ongeveer een miljoen handelsinstrumenten beschikbaar, een zeer ruim aanbod. Je kunt echter niet beleggen in fondsen. Voor dit product kun je beter bij brokers zoals DEGIRO, Scalable Capital of Saxo Bank terecht.

 

Koop aandelen tegen IPO prijs

Deze broker is vooral interessant omdat het de mogelijkheid biedt om aandelen tegen IPO waarde (Initial Public Offering) te kopen. Zo verdien je geld met het kopen en verkopen van aandelen nadat ze net op de beurs zijn verschenen. Freedom24 schreef dat van de 265 uitgiftes in het verleden de koers steeg met gemiddeld 53% in de eerste drie maanden na aankoop. Dit is de periode dat je als aandeelhouder je net gekochte aandelen na een beursgang van het betreffende bedrijf niet mag verkopen. Op de website, Facebook, Instagram, Linkedin, nieuwsbrief en stories in de Freedom24 app wordt je geïnformeerd over toekomstige beursgangen met nuttige informatie. 

Om deel te nemen aan een IPO uitgifte maak je een account aan en stort je minimaal €2.000. Een aantal dagen voor de aandelen uitgifte laat je via het platform weten in hoeveel aandelen je geïnteresseerd bent. Freedom24 stuurt vervolgens een collectieve aanvraag van al haar klanten naar de betreffende onderneming. Iedere deelnemende klant krijgt tenminste 1 aandeel tegen IPO prijs. Vaak is er bij uitgifte van aandelen tegen IPO prijs meer vraag dan aanbod. De kans op meer aandelen tegen IPO prijs stijgt als je een grote portfolio liquiditeit hebt, vaak handelt en regelmatig aandelen koopt tegen IPO prijs. Na drie tot zes maanden kun je de maximale reputatie behalen. Het resterende bedrag waarvoor geen aandelen gekocht konden worden wordt meteen teruggestort. Na een lock-upperiode van 93 dagen kun je de aandelen vrij verhandelen op het platform.

 

Handelsplatform

Het handelsplatform is overzichtelijk en makkelijk te gebruiken. Het biedt gedetailleerde analyses en rapporten. Het platform is zowel in de browser als op mobiele telefoon (Android, iOS en Huawei) beschikbaar. Helaas ondersteunt deze broker (nog) geen transacties met iDeal.

Uniek bij deze broker is dat je een zogenaamde D-rekening kunt openen. Dit is een spaarrekening in USD valuta met 3% jaarlijkse inkomsten en dagelijkse rentebijschrijving. Deze 3% per jaar wordt verdiend door automatische valutaswaptransacties. Een valutaswap bevat twee valutatransacties: “de ene is de verkoop van USD voor EUR, met een afwikkelingsdatum op de openingsdag van de swap, en de andere is de aankoop van USD voor EUR, met een T+1 afwikkelingsdatum. De winst die met de tweede transactie wordt gemaakt is het inkomen dat u op uw D-rekening krijgt.” Met de D-rekening kun je niet handelen, je kunt er alleen geld op houden. 

Freedom Finance publiceert op haar website ook prognoses van beursgenoteerde bedrijven. Deze prognoses worden verwoord in een zogenoemd beleggingsidee. Beleggingsideeën worden overzichtelijk weergegeven en voorzien u van nuttige informatie voor uw volgende beleggingsbeslissing. De aanbevelingen voor Beyond Meat en Zoom Video hebben de 1e plaats ingenomen op de Bloombergrating voor betrouwbaarheid van prognoses.

Beleggingsideeën op de website zichtbaar

 

Freedom24 tarieven

De eerste 30 dagen na het aanmaken van een account beleg je volledig gratis. Daarna moet je kiezen uit drie pakketten. De maandelijkse tarieven en commissies voor het handelen in aandelen en ETF’s op Europese, US en Aziatische beurzen zijn hieronder weergegeven. Het Smart pakket is het meest geschikt voor beginners met een minimum commissie van €2 per order. Ervaren beleggers die grote transacties maken zijn beter uit met het Fix of het Super pakket. Je betaald een maandelijks bedrag waardoor de transactiekosten lager zijn.

  • Smart: €0 p/m en €0,02 provisie per aandeel met een minimum van €2 per order
  • Fix: €10 per maand en €0,012 provisie per aandeel met een minimum van €1,20 per order
  • Super: €200 per maand en €0,008 provisie per aandeel met een minimum van €1,20 per order

 

Hieronder ziet u een duidelijke vergelijking van een aantal gangbare transacties met bijbehorende transactiekosten van verschillende brokers. Ook wordt de hoogte van de service fee of het bewaarloon van verschillende brokers vergeleken. Freedom24 behoort tot de goedkopere brokers. Alleen eToro is goedkoper. DEGIRO, BUX Zero en Saxo Bank zijn duurder dan Freedom Finance. Bekijk voor een complete tarievenvergelijking van alle brokers de vergelijkingspagina. Goed om te weten is dat je bij deze broker een withdrawal fee van €7 betaald voor het terugboeken van geld van je account naar je bankrekening.

Aankoop:

Aandeel €1.000

Aandelen €10.000

Service fee €10.000

Freedom24

€2

€2

€0

DEGIRO

€3

€3

€0

Easybroker

€3

€8

€0

Freedom24

€2

€2

€0

Saxo Green

€8

€15

€4,50 p/m

Betaalmethodes Freedom24

Er is geen minimum storting bij Freedom24. Tenzij je deel wilt nemen aan een IPO investering. Dan dien je minimaal €2.000 te storten. Geld storten kan met creditcard of je kunt geld overmaken middels bankoverschrijving.

Freedom24 klantenservice

Contact opnemen met Freedom24 kan met de telefoon, via email of door een support ticket aan te maken. De klantenservice is op werkdagen van 8.00 tot 20.00 bereikbaar. Klik op onderstaande knop om contact op te nemen. Klik hier om contact op te nemen met de klantenservice.

 

Samenvatting

Zoek je een broker waarmee je tegen een lage minimum inleg aandelen kunt kopen tegen IPO prijs, zoek dan niet verder! Vanaf €2.000 investeer koop je aandelen tegen IPO prijs. Het productaanbod is groot en het handelsplatform gebruiksvriendelijk maar geavanceerd. Voor elke belegger is tevens een geschikt pakket beschikbaar waardoor de kosten acceptabel zijn. Als je wilt beleggen in crypto, forex of grondstoffen dan kun je beter even verder kijken.

0
per jaar*
Score 4,3/5

Aantal klanten: 450.000

Geldgarantie: €20.000

Effecten uitgeleend: Nee

Trustpilot score: 4,4/5

Minimum storting: €1

Tarieven

Aandelen

Opties

Turbo’s

Futures

Fondsen

ETF’s

Service fee

5/5 sterren

€0,02 min. €2

€0,02 min. €2

X

€0,02 min. €2

X

€0,02 min. €2

€0 – €200 p/m

Klantenservice

Gebruiksgemak

Platform functies

4,5/5

5/5

4/5

*Geschatte jaarlijkse kosten bij €10.000 eenmalige inleg en €100 maandelijkse inleg.

Vergelijk Freedom24 met andere brokers

Gebruik de pagina met vergelijkingstabellen om Freedom24 snel te vergelijken met andere aandelen brokers. Deze broker heeft net als BUX Zero en DEGIRO lage verwachte jaarlijkse kosten. Dit komt doordat je slechts twee cent per aandeel betaalt met een minimum van €2 per transactie. Freedom24 is wel de enige broker waarbij je voor geldopname €7 moet betalen. Bij Freedom24 kun je niet handelen in crypto’s, CFD’s en forex. Uniek bij deze broker is dat je aandelen kunt kopen tegen IPO prijs. Freedom24 is de enige van de vier brokers waarbij je effecten niet worden uitgeleend, wat voor net iets meer zekerheid zorgt.

Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten brengen altijd het risico van verlies van uw kapitaal met zich mee. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. De prognose of prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.